banner.jpg

牛奶布甸

每次去日本,我每天都會吃布甸
特別是在北海道的時候
牛奶、雞蛋都很出色,做出來的布甸當然也更彈牙濃滑
今次要介紹的牛奶布甸十分建議用上日本雞蛋及3.6北海道牛奶,用本地的或外地的都可以,但口感及香味就不能同日而語。


很原整地脫模、外表滑溜,食味方面….我請來我家的少爺臻嚐味


臻臻本來跟e丈(即係我老公)玩緊打怪獸遊戲,一見到我拎個布甸出黎,就雙眼發光跟實我
大e﹕臻, 食唔食?
臻﹕食啊食啊…
大e﹕要一路食一路比我影相架喎,得唔得?
臻﹕影快d就無問題喇
大e﹕……………………嗯!

臻臻用手搖下個碗,布甸係彈彈下
臻﹕大e…你睇,佢「擋下擋下」
大e﹕係咪SKII個姐姐咁?
臻﹕嗯…(成口都係布甸)

臻未食完呢個已經問我拎多個帶番屋企比thomas車車食…

牛奶布甸
材料﹕3.6牛奶 800ml、糖(50g+30g)、魚膠粉25g、無糖可可粉3湯匙、日本雞蛋黃4隻(拌勻)、(如有)雲尼拿籽醬1茶匙
做法﹕
(1) 魚膠粉先與30g糖勻合,牛奶加50g糖慢火煮至糖融即熄火(不能煮滾,一邊加熱一邊攪拌,一感到糖已融需立即熄火)
(2) 將加熱後的奶逐少注入魚膠糖,邊加奶邊攪拌,加完牛奶後即可加入已拌勻的蛋黃,亦是邊加邊拌勻,最後如有,可在此時加入雲尼拿籽醬拌勻。
(3) 將步驟2的液體過篩,取出其中的一杯份量,加入可可粉拌勻,將之平均注入布甸模,少少一層就可以,隨即放入雪櫃(不結冰果格)雪至凝固,將餘下的牛奶布甸糊平均注入布甸模,冷凍至凝固即可食用。

小撇步﹕
(1) 牛奶不能加熱至大滾,否則會令布甸鞋口。
(2) 沒有雲尼拿籽醬,可用雲尼拿枝以小刀刮出籽或用雲尼拿香油代替;如沒有,可以不加。
(3) 將步驟2過篩是為了令布甸無雜質,可可粉可轉成咖啡粉。

期待你來我的fan page﹕link
or search me here:
微博﹕http://weibo.com/yenhomebakery
如有查詢,請電郵至﹕yen.homebakery@gmail.com



leave a reply